marți, 26 februarie 2013

Ideile Sofiei sau frânturi din lumea lui Hansel și Gretel


Am locuit într-o vreme într-o clădire aglomerată, acolo unde studenți și tineri ca și mine pedalau seara pe un soi de ficțiune fără șorț de bucătărie și fără haine chiar. Umblau dezbrăcați și recitau poezii toată ziua. Erau tineri boemi cu o imaginație sfidătoare, care amenajau de 1 Mai o plajă de nudiști în fața blocului, exact pe o bucată de spațiu verde pe care domnișoarele necoapte făceau topless la prima amenințare a soarelui urban. Pe vremea aia, tot ce așteptam de la viață era scris în manualul de filosofie și nici o zi nu semăna cu alta, deși noi ne plângeam că toate sunt de fapt trase la xerox și că nu mai e nimic nou sub soare. În blocul acela am cunoscut-o pe Sofia. Care studia la Litere, limba franceză. Am salutat-o respectuos într-o seară de aprilie, când ieșeam din scara blocului. Mi-a zâmbit insistent. I-am zâmbit și eu la fel. Cum aș fi putut să nu o fac? Oricum, de la una la alta, am ajuns să ne vedem tot mai des, până când într-o dimineață m-a invitat la ea în apartament, la o cafea. Îmi bătuse puternic și hotărâtă la ușă, când am văzut-o în prag nu am înțeles mare lucru din ce-mi spunea, avalanșa ei de cuvinte era acoperită de un zgomot de fond specific acelei zone, în care se amestecau strigăte de drujbe, ciocane, cuțite, topoare, ferăstraie, chei franceze și chei de broască, ustensile de atelier, de tăiat, răzuit, rașchetat, găurit, lipit și împușcat. Aproape că m-a luat de mână și m-a condus la ea în apartament. Iar acolo, totul îmi părea schimbat. Parcă pereții sufrageriei semănau cu un fel de wall de facebook offline, pe care erau lipite (postate) tot felul de lucruri, reclame, postere, versuri, portrete, biografii, de parcă cineva ar fi obligat-o să aștearnă acolo tot ce se întâmpla nou cu ea, cu ele, sau împrejurul lor. Exact. Cu ele. Fiindcă Sofia avea o colegă de apartament destul de obraznică, Pușa. Nu știu dacă era numele ei sau o poreclă, dar i se potrivea de minune. În prima zi, Sofia aproape că m-a împins cu forța să mă așez într-un fotoliu cafeniu, însă eu nu-mi puteam dezlipi ochii de la pereții lor. Am înțeles mai apoi de la fete că totul a pornit de a la o idee trăznită de-a Pușei, care nu mai suporta cotidianul plictisitor, și care, pe la două noaptea, după un butoi zdravăn de vin consumat, avusese această idee acceptată cu zâmbetul pe buze de Sofia, care trebuia pusă în aplicare numaidecât. 

Așa au început ele să pună tot felul de chestii pe perete, obișnuindu-se să vadă în fiecare zi ceva nou, să comunice și să-și relateze stări prin tot soiul de desene, etichete, postere, fotografii, brățări de la party-uri, fițuici, replici din filme, pasaje din reviste, bilete de tramvai, flyere, și așa mai departe. Porțiunea pe care se amplifica tot acest tablou dezordonat era de vreo 1,5 m x 1,2 m, aproape de biroul lor, pe partea paralelă cu peretele pe care se sprijineau cele două paturi. Idee destul de isteață, fiindcă așa îl puteau vedea amândouă, tot timpul. Sofia începuse să fie consecventă și ajunsese să posteze câte ceva frecvent, eu cu Pușa o susțineam și ne amuzam din cale afară. Uneori, veneam și eu cu câte o idee interesantă, și fetele începeau să zâmbească. Sofia mă pupa chiar pe obraz uneori pentru asta. Sau poate nu doar pentru asta. Nu știu. După o vreme, am simțit că o plac. N-am apucat să-i spun, mi-a spus ea înainte să-i spun eu. Mi-a zis că aș putea să o invit la film, dacă vreau. Sau la o înghețată. Asta îmi plăcea mult la ea. Nu avea inhibiții, și nici prejudecăți. Și avea gusturi bune la filme. Și la cărți. Mi-a făcut cadou câteva cărți pe care le-am devorat cu setea unei cămile aflate la mijloc de drum. Și știa să sărute bine. Nu-mi puteam dezlipi buzele de buzele ei. Parcă erau dintr-un lipici dulce, din care se face vata de zahăr.

La un moment dat, se anunțase la radio că urma să vină Shakira în România. Pentru prima dată. Sofiei îi displăcea puternic Shakira. N-o prea avea la inimă, ne spunea într-una că se îmbracă prost și că are voce de bărbat. Într-o zi, eu cu Pușa am luat două afișe de pe stradă (reclame pentru concertul Shakirei) și le-am lipit pe perete ca să ne amuzăm de reacția ei când o va vedea postată acolo. Evident, Sofia nu primise noutatea asta prea bine, dar cu timpul a ajuns să i se pară și ei totul foarte amuzant. Făceam diferite glume pe tema asta. Eram trei și fericiți. Aveai o senzație ciudat de plăcută când ajungeai acasă de la cursuri și știai că există un spațiu unde poți face ce vrei, o lume fără granițe, fără limite și plină de râsete. Shakira ajunsese un poster modificat cu timpul, redesenată, pimpuită cu ochelari, cravată, eșarfă, codițe și chiar barbă. Plus că Sofia deja ținea foarte mult la mine. Uneori, mă ținea în brațe dimineața și mă întreba dacă nu m-am plictisit de o nebună și trăznită cum e ea. Ori dacă nu mi s-ar potrivi cineva mai cuminte, adică o fată ale cărei coordonate sunt întotdeauna exacte. Dacă stau și mă gândesc acum mai bine, realizez că nu știa nici ea și nu știam nici eu că zilele acelea umpleau fiecare gol din mine, era soare aproape tot timpul afară și dragostea mi se ascundea în cele mai adânci crăpături ale tălpii, ba chiar și în liniile corpului meu învelit de griji și nopți nedormite. Am plăcut-o foarte tare, recunosc, a fost ca și cum mi-ar fi mușcat din inimă și aș fi supraviețuit. Țin minte și acuma când mi-a spus că mă place fiindcă îi dau o stare de 8 Martie, iscoditoare și plăcută, ca un pumn de mituri antice sau ca o legătură de chei ce deschid alte uși, mai interesante. Era spontană și frumoasă.

Peretele acela ne-a distrat tot anul, nu l-am abandonat niciodată, până ce a ajuns să fie foarte popular printre colegii de facultate ai fetelor. La fiecare party, lumea era fascinată de amploarea proiectului nostru ludic. Multe expresii pe care le-am folosit în perioada aceea le-am imortalizat chiar și pe perete. Am creat un nou limbaj la baza căruia se afla peretele nostru aglomerat. De genul: luminează-mi ziua, și dă-ți foc! (replică găsită de Pușa undeva pe net). Tot pe harta sentimentală a peretelui nostru au rămas expresii din mijlocul unor momente memorabile, ca de pildă atunci când Sofia era la duș și a rămas fără apă caldă, ieșită tremurând de la baie și murmurând: m-am așezat comod și încă aștept! Acolo am postat chiar și rezultatele unor diferite jocuri de societate care ne-au încărcat timpul liber, schița unei case din prăjituri (casa în care ne-am fi dorit să trăim, exact ca și Hansel și Gretel), etichete de ciocolată, fotografii cu mere și bomboane, o crenguță de brad pe care am folosit-o la colindat, care s-a uscat și a ajuns să dea chiar bine cu peretele. Sofia a găsit un loc chiar și pentru o folie cu bule din plastic pe care a scris cuvinte din conversațiile noastre, spunându-ne că totul face parte dintr-un proiect puțin dadaist despre cum își pierd cuvintele sensul când sunt scoase din context. I-am dat o mână de ajutor la un moment dat, postând acolo pasaje din studiile lui Garfinkel și ale lui Levi-Strauss, care ei i-au plăcut foarte mult.

Ne-am distrat luni la rândul, obsedați de imaginarul peretelui nostru, apoi pur și simplu a venit vara, și am plecat cu toții acasă. Peretele a fost zugrăvit, otrăvit cu vopsea lavabilă albă, care a înecat lumea aceea fascinantă precum un cataclicsm a șters existența Atlantidei. Dar uneori mai vorbim la telefon despre el. Sofia e în Norvegia acum, iar Pușa în Irlanda. Suntem trei puncte fixe, la distanță mare unul de celălalt acum, dar îmi place să cred că reîntâlnirea noastră va fi inevitabilă și va fi cu siguranță în fața unui perete trăznit care reprezintă universul nostru vertical. Un univers care ne-a oferit siguranța zâmbetului de mâine, care ne-a recolorat trecutul și în care am cunoscut dragostea trezită, cea care cu degetele ei cățărate pitoresc pe ferestre îmi părea o povară atât de dulce și tihnită, ca o ploaie ce te spală. Și care retrasează în tine linii mediane, scormonindu-ți toate simțirile, până la măduvă. E peretele pe care ar mai fi trebuit să scriu o singură poveste. Povestea mea și a Sofiei. A cărei dragoste ne-a unit pupilele într-un al treilea ochi, prin care încă mai văd o copilă haioasă, o femeie irezistibilă și o bătrână înțeleaptă. Exact, prin care o mai văd pe Sofia.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu