luni, 17 decembrie 2012

Despre prietenii mei - ca arome și esențe pe care le-am descoperit în bucătărie



Scorțișoară. Caldă și sinceră ca o coajă de culoare roșcat-cenușie. Umple orice spațiu cu șarm și farmec. Veșnic energică, frumoasă și înmiresmată ca un vis de vară al copilăriei. Gândindu-te la ea îți vine să te muți în Australia, pe o plajă fierbinte, unde vreun localnic să te învețe cum se face surf în Pacific. În jurul ei, aerul dospește mereu a vară fierbinte, și unii spun că ar fi o zeiță a distracției nocturne. Când ochii îi strălucesc, parcă și umbrele dansează și se ciocnesc nedumerite de zâmbetul ei irezistibil. Dacă ai așeza-o pe scaun lângă tine te-ai molipsi pur și simplu și ai începe să râzi la unison cu ea. Așa e ea, prietena mea, Iulia.

Mentă dulce. Aroma lui de mentă ar putea îmbunătăți orice stare de spirit, și e inexplicabil cum prezența lui colorează fiecare spațiu, fiecare forfotă, fiecare mișcare nebună și înzorzonată a vieții agitate din oraș. Privindu-i ochii limpezi și hotărâți, poți cu ușurință stiliza surâsul și încrederea lui ca forme concrete de existență. Te învață să mergi mereu înainte, și să lași, în orice condiții, privilegii inimii ca să mai bată în continuare, să fi ironic cu răutatea altora, dar mai ales el te așează în cel mai bun fotoliu ca să te asculte și să râdă împreună cu tine. Așa e el, prietenul meu, Vlad.

Migdală. Îmbunătățește orice textură, e tandră și atentă ca o visare desprinsă din Carul Mare, știi întotdeauna că e lângă tine, atașamentul ei pare construit dintr-un material impermeabil pe care nu-l găsești nici măcar în cea mai scumpă umbrelă, pe care ți-o dorești pe cea mai aprigă ploaie de iarnă. Ambițioasă și încrezătoare, ea e de fapt sensibilă ca o vrajă pe care șamanii o aruncă asupra mării ca să ferească marinarii de toate relele. Liniștea și armonia pe care o transmit ochii ei te fac să-ți dorești ca ea să fie cea care îți deschide ușa de fiecare dată când cauți prin lume un chip blând și înțelegător. Cum îl are ea, prietena mea, Alina.

Piper. Glumeț și cu un aer ștrengar, el știe să întoarcă orice pagină pe dos, ca să-ți ilustreze ironia situației. Biciclist, futurist și realist. Ai putea umple alături de el conducte de bere fără să cunoști trecerea desfrânată a timpului. O conversație lângă el e asemănătoare cu lectura unei cărți japoneze, care te lasă mirat și cu un zâmbet concav ce poate fi măsurat doar de lentila unui Nikon neinventat încă. Se culcă la ore fixe fiindcă știe că dimineața devreme se poate zâmbi mai mult și mai eficient, de la el unii au deprins secretul franțuzesc al strânsului sincer de mână între doi prieteni vechi, care-și vorbesc fără a abuza mai mult decât e nevoie de articularea corectă a vocii umane. Ei nah, așa e el, prietenul meu, Mari.

Zahăr Brun. E frumoasă și dezordonată, ochii ei par atelierul de pictură al vreunui pictor talentat, în care găsești orice culoare cauți, iar jovialitatea ei nemaipomenită și debordantă ascunde un malaxor al dorințelor și impulsurilor acute pe care oamenii plictisitori l-au uitat demult sau nu l-au cunoscut niciodată. Plus că buna ei dispoziție ascunde un zâmbet mut care nu mai are nevoie de nici un cuvânt. Prezența ei în jurul meu poate fi asemănată cu un ghem colorat ce s-ar putea desfășura peste întreaga mea viață. Când își aprinde prima țigară e atât de senzuală încât uneori îmi vine să scot de la cutie un disc pentru pick-up, ca s-o surprind cu o melodie veche și sensibilă, pe care nu a auzit-o încă. Ca să-i văd mai atent ochii cum îi sclipesc. Pentru că așa reacționează ochii ei uneori, ochii prietenei mele, Căty.

Nucșoară. Pentru că e cel mai ordonat om pe care l-am cunoscut vreodată. Fiecare carte, fiecare tricou, fiecare zâmbet sau cuvânt e așezat la locul lui. Și asta îți dă o stare de bine. E ca și cum ai intra într-o cameră care te încarcă cu echilibru și calm în mijlocul unui război civil care are loc pe fiecare stradă. Naturalețea și simetria prezenței sale în jurul meu mă duce cu gândul la meșteșugul secret pe care îl păstrează cu sfințenie olandezii atunci când grădinăresc în cele mai înmiresmate grădini concepute vreodată de mintea umană. Mintea și replicile lui par cuprinse în exactitatea unui cadran de ceas, pe care-l purtau la mână toți artiștii de la mijlocul anilor 60 care cutreierau cafenele Parisului în lung și-n lat. Are un umor scriitoricesc, de care te molipsești în câteva secunde. Și-l are mereu la îndemână, ori îl ține undeva ascuns în buzunarul stâng. Îi plac șotiile și surprizele, n-ai ce să faci, așa e el, prietenul meu, Ionuț.

Vanilie. Silueta ei frumoasă și atipică nu poate trece neobservată. Uitându-te la ea parcă simți un miros puternic de scoarță fermecată de copac. Aerul ei blând și discret te duce cu gândul la cea mai gustoasă cafea de dimineață, în ai cărei aburi se desenează tot exotismul unor sate columbiene, în care feciorii aleargă desculți și îndrăgostiți după cele mai frumoase fete pe care le-a născut țara lui Escobar. Vocea ei te mângâie cu adevărate raze de soare și adie peste tine o briză de mare lină, crescută parcă din cele mai albe coame de val revărsat peste casteluri de nisip. Adoră deserturile, și probabil că salamul de biscuiți ar fi singurul lucru pe care nu l-ar împărți cu mine. Și asta mă face să râd cu poftă, fiindcă așa e ea, prietena mea, Amada.

Fistic. Pentru că uneori găsești oameni în viață cu care poți să te cațeri pe orice stâncă ca să privești un răsărit de soare de deasupra unui lac rece de apă. Lângă care te prostești și te copilărești de parcă ai fi lăsat doar în grija bunicilor binevoitori. Un om în care găsesc sinceritate și sensuri, chiar și când ochii lui aplecați aruncă peste mine adevărate tăceri. Din mărinimia lui se pot construi căsuțe de vacanță, e încă un romantic și un timid care-și prețuiește prietenii poate mai mult decât își prețuiau vechii cavaleri armurile. În el și în mine, amintirile frumoase au construit un limbaj cu tâlc și zâmbet, pe care numai copiii neastâmpărați îl pot traduce. De asta știu și azi că el e prietenul meu, Comi.

Șofran. Fiindcă i se potrivește zburdălniciei ei. Firii ei creative și buclucașe, care adună flori de vară din fiecare om cu care se înconjoară. Poți povesti patru sute cincizeci de ani fără întrerupere cu ea, e visătoare și idealistă într-un fel în care altora le scapă, e un amestec frumos de electricitate și absint, e de fapt un desen animat pe care toți ar trebui să-l vadă în zilele cele mai goale de sens. Râsul ei frumos și încrederea pe care ți-o așează pe tavă te face să-ți imaginezi un înger cu ochii vineți și cu aripile rupte, a cărei țigară pare consumată pe jumătate, ori pe pantalonii de pijama trăzniți și colorați. E interesată numai de interesant, în general, și poate tocmai de aceea sunt mândru că mă pot numi prietenului ei, deși încă mai cred că e vorba doar de o neînțelegere la mijloc. Mai bine o s-o întreb asta chiar pe ea, exact, pe prietena mea, Iza.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu