joi, 20 iunie 2013

Wo-man-i-zer




Prin ochii bărbatului, femeia devine infinit mai frumoasă decât ar putea fi prin forțe proprii. Sunt de acord cu asta. E un posibil răspuns. Unde se face totuși demarcația? Ce înseamnă de fapt să fii afemeiat? Sau womanizer, cum spun anglo-americanii. E unul dintre cuvintele mele preferate din limba engleză – womanizer – îmi place felul în care se rostogolește pe limbă acest cuvânt, în patru silabe electrizante: wo-man-i-zer. Din punctul meu de vedere, acest cuvânt are o dublă conotație, una mulată pe o parte neplăcută a obsesiei bărbatului pentru femeie, și una care ține de imaginarul bărbatului vis-a-vis de frumusețea femeii, pe care el o surprinde într-un mod diferit, construind din amănunte și impresii un portret fatal al sexului frumos.
Probabil că totul depinde de capacitatea de a prinde, printr-o atenție extremă, absolut concentrată, acel gest unic, inconștient, expeditiv sau fugitiv pentru a fi observat de ochiul obișnuit, prin care o femeie se trădează. Prin care își trădează, la un moment dat, esența erotică. Femininul. Adică sufletul. Sensibilul. De exemplu, felul în care își răsucește încheietura mâinii ca să se uite la ceas, modul în care își pune cerceii, felul în care se piaptănă sau se îmbracă, în care se aranjează, se rujează ori în care se apleacă să-și strângă cureaua sandalei. Cred că odată prins acel gest unic, imaginația erotică îl poate explora în libertate pe orice bărbat. Îl poate stârni și transforma.

Prin urmare, e posibil ca un afemeiat (un autentic womanizer) să fie, în primul rând, un stăpân al detaliilor esențiale. Și, pe deasupra, un bărbat care poate (stârnit de propria imaginație) să desfacă femeia în bucăți și să o recompună ca femeie. Ca un fel de atomizator (a-to-mi-za-tor) care te desface în atomi. De aceea cred că numai bărbații îi urăsc pe afemeiați, din gelozie. Și că femeile îl apreciază din multe puncte de vedere pe afemeiat. O femeie și un afemeiat sunt făcuți de la natură unul pentru celălalt. Cum am spus deja, prin ochii bărbatului, femeia devine infinit mai frumoasă decât ar putea fi prin forțe proprii. Iar un afemeiat știe mai bine ca oricine toate acestea.

Să nu mă înțelegeți greșit, Picasso o fi fost el afemeiat, dar nu orice afemeiat poate fi Picasso.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu