joi, 11 decembrie 2014

O epistolă deschisă cititorului meu



Măi om frumos, dacă ai ajuns aici din întâmplare, dacă ai ajuns aici căutând un strop de înțelepciune, dacă ai ajuns aici căutând adevărul adevărat, dacă ai ajuns aici căutându-te pe tine însuți, căutându-mă, și ai găsit această scriere care nu e scriere, și care nici măcar poezie nu e, ci doar o epistolă deschisă către mine însumi, către tine însuți, către sine, în fine, dacă ai ajuns aici e foarte bine, dar și mai bine e să mergi mai departe.

Nu sunt atotștiutor, dar eu știu despre tine că ai iubit lumea și mai știu că lumea nu te-a iubit. Știu despre tine că ai părăsit lumea și mai știu că lumea nu te-a părăsit. Știu despre tine că ți-ai zidit casa pe stâncă și mai știu că în stâncă ai locuit. Știu despre tine că ai căutat fericirea și mai știu că fericirea mai mereu te-a ocolit. Știu cât ai suferit, cât ai îndurat, cât ai sperat și de cât de multe ai fost dezamăgit. Nu dispera, încă mai ai până la capăt, până dincolo de zenit, iar capătul e nesfârșit. Dacă ai reușit să ajungi până aici, cu sufletul tău mare sigur vei reuși să treci hotare.

Te simt mai plin, mai bogat înăuntru, măi om frumos, așa că dă-mi voie acum să mă bucur pentru tine - cel care vine spre mine cum vine spre sine, dă-mi voie acum să mă bucur pentru cel ce vei fi, om frumos, cel mai viu dintre toate ființele vii, Dumnezeul modern, din care vin toate și spre care toate dintotdeauna se cern, dă-mi voie în leagănul tău să m-aștern, să mă aștern, să devin eu însumi prin tine mai curat, mai curat și mai etern.

Dacă ai ajuns aici înseamnă că ai mers și tu pe drumul meu, dacă ai ajuns aici înseamnă c-ai lăsat în urmă patimi și păcate, că ai devenit ateu, că ai detestat credința, că te-ai crezut un zeu. Din necredința ta însă apărusem eu, cel care azi în tine crede, crede cum enoriașii cred în bunul Dumnezeu. Crede-mă, eu cred în tine, iar de aici încolo dacă începi să fii, uitând de tine însuți, de mamă și de tată, de frați, surori și de copii, vei deveni cel care este, cel mai veșnic dintre toate veșniciile.

Am vrut neaparat să vorbesc azi cu tine, cel care citește această epistolă deschisă către mine însumi, și vreau să vorbesc cu tine ca și cum aș vorbi cu mine însumi, cel din veacul acesta și din toate veacurile ce vor urma până la sfârșitul tuturor veacurilor, căci numai după sfârșitul tuturor veacurilor vine înțelepciunea, și numai după sfârșitul tuturor veacurilor iubirea devine adevărată iubire și numai după sfârșitul tuturor veacurilor vine veșnicia, cea care a fost înainte să fim noi, și cea care vine după ce vom fi fost. Eu îți doresc ca toate veacurile să le aduni în veacul clipei tale!

Și îți mai spun doar atât, măi om frumos, cu suflet frumos, că dacă ai ajuns aici înseamnă că pentru o clipă măcar ai renunțat la tine însuți, înseamnă că te-ai câștigat pe tine însuți și m-ai câștigat pe mine. Iar eu sunt cel mai câștigat că ai ajuns la mine. Dar spune-mi, te rog, nu-i așa că ai ajuns la mine prin mine, citind ce am scris eu despre mine, citind ce au scris alții despre mine? Spune-mi, te rog, nu-i așa că mă vezi exact așa cum te văd? Nu-i așa că gândești la fel cum gândesc? Nu-i așa că nu mai există nici o deosebire între mine și tine? Că eu exist deja în tine?




12 comentarii:

  1. e chiar aşa... aşa cum spui.
    când boltei creştem dinspre stele cui
    când eu sunt tu, a nimănui
    şi-a vântului purtând răscruce...

    şi dacă vin şi mă zidesc
    şi-n slova ta mă recunosc
    şi-n şoapta ta de om frumos
    aceeaşi patimă ne duce

    mai sus,
    mai jos,
    mai în cuvânt
    arzând.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. când creștem dinspre stele cui
      când tac că sunt al nimănui
      când scot din suflet fiecare cui
      abandonat ca orice pui
      atuncea îmi doresc să-ți spui
      că dincolo de orice cruce
      e vântul cald ce mi te-aduce
      prin vene ca un sânge dulce
      ce mă adapă ca pe-un duce
      ce știe că a nu distruge
      e dragoste
      tăcută.

      și dacă vii și te zidești
      și-n slova mea te recunoști
      și-n șoapta mea de om curios
      e pentru că aceeași patimă
      de undeva din plânset
      ne aduce

      mai sus,
      mai jos,
      mai în cuvânt,
      iubind.

      Ștergere
    2. hotărât lucru: ţi-e dor să scriem împreună.
      şi ghici? şi mie! :)

      Ștergere
  2. Nu, om frumos, nu am ajuns aici din întâmplare, poate doar prima dată. Apoi am ajuns mereu cu intenție și cu sete de cuvinte frumoase, cu sete de scrieri pline de esență! Și când te citesc nu mai există nicio deosebire între mine și tine, pentru că citind gândurile tale îți citesc mici bucăți din suflet. Și da, exiști în mine, în gândurile mele. Mă gândesc la tine și-ți mulțumesc pentru epistolă și pentru că ți-ai respectat promisiunea de a scrie constant. Ești un antidot superb pentru stropii de cenușiu cotidian. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia, mă transform în cineva mai bun ori de câte ori parcurg cu atenție mesajele trimise tine. E darul tău pentru mine și îți mulțumesc din suflet.

      Ștergere
    2. Cu mare drag! De fiecare dată! Și mă bucur dacă te bucură mesajele mele.

      Ștergere
  3. In fiecare zi vin la tine, pentru ca citindu-te am invatat ca sunt si oameni frumosi. Ca tine! Perioada in care ai lipsit, a fost ...cam gri.Acum , pentru ca am unde veni, am inceput sa vad din nou culorile curcubeului.Curcubeu-beu/ beu sufletul tau.... Natalia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natalia, cuvintele tale mă încurajează mereu să mă reapuc de scris. Nici nu îți imaginezi câtă bucurie îmi produci. Și câte zâmbete!

      Ștergere
  4. Pot să spun că sunt înlemnită, n-am mai citit așa vorbe frumoase de foarte mult timp, poate prea mult timp. Mă bucur că am dat, din întâmplare, peste acest blog.

    Nu știu dacă ți-a mai zis cineva până acum, dar ai o modalitate foarte caldă, foarte prietenească de a-ți invita cititorul la lectură. Pe mine una acest lucru m-a atras foarte tare la tine.

    De azi mă declar o cititoare fidelă blogului tău!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt atâția străini, atâtea persoane pe care nu le cunosc și care știu că mă pot înlemni și amuți cu vorbe de apreciere. Îți mulțumesc, efectiv mă regăsesc emoționat în fața acestui frumos mesaj pe care mi l-ai trimis, Dinah. Mi-ar place să am puterea cumva de a ajunge la cât mai multe asemenea suflete asemănătoare ție, ar fi o împlinire de nedescris. Mi s-a blocat pe chip un zâmbet, pe care nu îl mai pot da jos acum. Pricinuit de tine și de acest mesaj. Am să aștept cu nerăbdare și incredibilă bucurie fiecare viitor comentariu sau mesaj postat aici de tine.

      Ștergere
    2. Nu pot decât să mă declar încântată de faptul că ți-am trezit un zâmbet și o bucurie în suflet! Dar din câte am observat, sunt foarte mulți cititori care nu doar că te apreciază, dar care inspiră fiecare cuvânt pe care-l scrii și expiră numai cuvinte de laudă.

      Părerea mea este că meriți fiecare cuvânt de apreciere, domnule Crusoe! :)

      Ștergere
  5. Măi, om frumos... nu mai ştiu cum am ajuns la tine... dar mă bucur la fiecare cuvințel scris de tine!

    RăspundețiȘtergere