duminică, 4 august 2013

Rânduri cusute de frumusețea femeilor din Cluj




Pe oriunde merg, port cu mine etalonul femeilor frumoase pe care le-am văzut în Cluj. Am văzut multe orașe, multe locuri, am întâlnit și-am măsurat destui oameni, mulți străini, dar n-am mai pomenit nicăieri femei atât de interesante și de frumoase cum sunt la Cluj. M-am născut și mi-am consumat adolescența într-un oraș în care femeile frumoase au fost destule, dar cu toate acestea impactul meu cu așezarea de la poalele Feleacului nu poate fi descris în cuvinte de orice fel. Acum ceva timp, m-am trezit catapultat în acest oraș pus în mișcare de femei îndrăznețe, sigure în trecerea lor, care te ating fugitiv cu privirile lor caste și provocatoare, cu feminitatea lor alunecoasă și poruncitoare. Care te absorb cu totul, de la prima intersecție a privirii. Femeile din Cluj par impenetrabile ori inaccesibile în aparență, dar înțelepte ca istoria pe care o încarnează acest oraș, ori vitale ca tinerețea ce trăiește veșnic în ele. Tinere, înalte, roșcate, blonde, brune sau brunete, ele pot fi orice, dar niciodată vulgare. Finețea lor te surprinde, farmecul lor te amețește, valsează cu tine, iar parfumul lor te îmbată și te învăluie. Femeile din Cluj care umblă prin oraș sunt un spectacol în sine într-un oraș spectaculos. Nu țipă niciodată, nu-și pierd răbdarea, nu-și uită țelurile și fac cumva lumea să meargă înainte.
 
Nu pot explica exact cum pot face asta, dar șarmul lor, discreția și eleganța lor înmoaie în ulei de trandafir și pictează în culoare sufletul oricărui bărbat. Îl eliberează de zgârcenia posesiei. Vezi tu, femeile din Cluj sunt afectuoase. Se poate observa de la distanță asta, ele au caracterul luminos și ferm al acestui oraș, ele răspândesc pacea pe care o respiri aici, și au acea armonie desprinsă din edificiile și piețele orașului, ele nu stau niciodată în loc, ci înaintează cu hotărâre în spațiul pe care acest oraș îl protejează și-l adoră. Le poți privi cum își străbat itinerariile invizibile. Le poți vedea pe toate cum trasează traiectorii, cum dau naștere unor povești, ele fiind permanent un fel de existențe care se mișcă și care te atrag în mersul lor fermecător. Sunt sirene urbane de care nu te poți elibera, ele jonglând inocent cu un fel de magie mereu ațintită înspre bine. Femeile din Cluj te schimbă, te modelează, te farmecă și vraja lor îți taie vorbele, te atrag într-o hipnoză estetică în care uiți toate cuvintele urâte sau gândurile negre. Iar ca simplu privitor, poți doar să le admiri mișcarea dulce și să le adori enigmatica frumusețe omniprezentă.
 
Știu, e un sentiment straniu să te obișnuiești cu frumosul. Mă întreb adesea ce au ele în comun, toate aceste făpturi deosebite ale orașului, și care este elementul care le unește, care este acel fir subțire, aproape imperceptibil, dar atât de puternic și solidar de care, în ciuda enormelor diferențe, sunt toate legate. E indescriptibil cum respir această invizibilă și totuși foarte solidă identitate a lor, cum simt în aer briza acestei esențe a lor. Uneori, îmi doresc să pot s-o strâng între degete ca s-o observ mai bine, s-o examinez, cu teama că îmi va scăpa pentru eternitate, că totul nu-i decât o impresie narcotică a tinereții mele care vrea să mă inducă în eroare. Aș vrea să iau puțin din acest parfum existențial al lor, să-l pun într-o sticluță și să-l iau cu mine pentru totdeauna, chiar și atunci când voi fi obligat să mă despart pentru totdeauna de acest oraj magic, de acest spațiu vrăjit.
 
Femeile din Cluj știu să zâmbească, știu să iubească, știu să te păstreze. Sunt creaturi sprintene și volatile, de o nemaiîntâlnită mândrie, semețe și incoruptibile, merg pe străzi precum felinele în savană, asta în timp ce gândurile lor nobile zboară până la țesătura albastră a cerului, acolo unde toate se adună în înălțimi, ca niște balonașe scăpate din mâinile unor copii distrați și neatenți, formând o cuvertură ideală și imaculată, un fel de atmosferă a gândurilor senine și luminoase, care, odată cu trecerea anilor, a decadelor, a devenit tot mai densă, tot mai prețioasă. Am senzația că această cuvertură de șarm și frumusețe născută din gândurile femeilor care stau în Cluj înconojoară întreg orașul, și îl ferește de blesteme, de ură, de ranchiună, de urât. Fă un drum până la Cluj să te convingi singur de toate acestea. Să vezi cu ochii tăi și mintea ta de ce femeile din Cluj sunt intense, profunde, grațioase, umane, disponibile, zâmbitoare, să vezi mai ales cum ele sunt în stare să construiască poduri din toate fațetele binelui.
 
Îți spun: femeile din Cluj sunt inatacabile. Nimeni nu le poate zgâria bunătatea. Nimeni nu poate spera să le cucerească, fiindcă doar ele sunt cele care cuceresc. Nu pot fi uniformizate, dezbinate, deteritorializate. Ele au reușit, într-un mod știut numai de ele, să înalțe, de-a lungul anilor, cu o hotărâre netulburată și cu un curaj pliat pe simțul dreptății, ziduri ale inocenței indestructibile, deși invizibile. Ele au edificat prin zâmbet un microcosmos ideal, în care trăiesc fericite până la adânci bătrâneți și în care trăiesc fericiți mai ales bărbații lor. Care le adoră și le iubesc până la rătăcire. Puritatea lor, dispersată pretutindeni, și toată acea bunătate ce strălucește pe chipul lor, în stilul lor, în mersul lor șlefuit de-a lungul timpului dă culoare unui oraș care n-a uitat că din imnurile așezate la picioarele celor mai frumoase femei s-a fundamentat memoria, cultura și arta. Vezi tu, dacă s-ar organiza un concurs mondial al orașelor înfrumusețate de femeile care le locuiesc, am certitudinea oarbă că de pe locurile fruntașe nu ar trebui să lipsească niciodată Clujul.





 

20 de comentarii:

  1. ce norocoase sunt femeiile din Cluj :)...ai "vorbit" atât de frumos și din suflet ...despre ele :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crisa, femeile din Cluj sunt foarte frumoase într-adevăr. Dar trebuie luat în considerare și faptul că în Cluj ajung foarte multe femei frumoase din toată țara, datorită magnetului său universitar, cultural, cosmopolit. Femeile din Cluj sunt concepte ale frumuseții din toată țara, în speță.

      Mă bucur că ai revenit. :*

      Ștergere
  2. M-ai suprins cu postarea aceasta. Pentru un străin care își poartă pașii prin Cluj ai un spirit fin de observație și o poezie a descrierii femeilor acestui oraș. Atâtea rânduri frumoase și atâtea metafore, încât pentru mine, o clujeancă e un adevarat răsfăț al sufletului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Gabriela,

      Mă bucură aprecierile tale așezate aici. Nu sunt un străin de Cluj neaparat, locuind de 6-7 ani în el. Însă am vrut să remarc câteva aspecte legate de femeile care construiesc acest oraș, care-i duc faima și care-i amintesc constant care sunt pârgiile frumosului, de fapt.

      Te mai aștept aici cu mare drag.

      O seară frumoasă!

      Ștergere
  3. Sunt un copil adoptat de Cluj, dragă Călin. Un maramureșean adoptat și îndrăgostit de Cluj, dar nu e și nici nu a fost un secret asta. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă Clujul este frumos datorită femeilor frumoase care-l locuiesc,
    atunci ce sunt bărbaţii, au şi ei un rol?
    Dacă sunt ca Boc, vă compătimesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă cititotule Anonim,

      Femeile din Cluj reprezintă un amalgam de frumusețe venit din toate colțurile țării (Clujul fiind un centru universitar important al țării).

      Sigur că și bărbații au un rol (pe care îl pot dezvolta special pt tine într-o viitoare postare, dacă vrei).

      Discuțiile politice, aluziile și bancurile tipic românești ar trebui îndreptate spre alt gen de bloguri, aici vorbindu-se de literatură, de artă, de metafore, poezie, etc etc.

      Ștergere
    2. Draga Robinson, nu ai inteles comentariul meu. Se intampla adesea, cand cei ce scriu frumos inteleg raspunsul pe dos. Pe "insula ta", poti scrie frumos, poti imita foarte frumos..., poti chiar avea pretentia sa fie numai ce-i frumos, insa, draga R Crusoe ai atata nevoie de a intelege arta si de a nu confunda politica din spatele cuvintelor ce te depasesc... Uita-te bine la acel amalgam de frumusete si daca vei intelege arta vei gasii ca are o multime de fete!
      Spor mult la lecturat.., alaturat, as vrea sa poti citii ceva ce iese din al tau format: imaginea unei femei batrane, cu riduri, (ce poate pentru tine ), cu cearcane si incaruntita din vreme, are in ochii ei impaienjeniti, ceva deosebit, ce niciodata n-o sa gasiti: atata frumusete! Insa nu cu nervi se vede ci cu blandete (pecum Clujul nostru din poveste; are atatea fete, fete, fete.

      Ștergere
    3. Asumția ta conform căreia există posibilitatea ca bărbații din Cluj să fie ca Boc (motiv pentru care ne compătimești pe toți ceilalți bărbați ai Clujului) are pur și simplu o tentă politică, artificială și chiar jignitoare. Aici nu e vorba de artă, în rândurile scrise de tine. Mptiv pentru care nu dezvolt acest subiect aruncat în arenă de tine. Dacă aduci pe masa discuției o temă cu adevărat interesantă, atunci cu mare drag intru într-un dialog imaginar cu tine.

      Ștergere
    4. Nici de aceasta data n-ai inteles!
      "Arta ta", m-a convins sa ies.
      Ramai cu bine!

      Ștergere
    5. Am spus că aici se discută, printre altele, (literatură, muzică, poezie, cuvinte, etc) și despre artă. Nu am folosit niciodată sintagma "arta mea". Ar fi fost total inadecvat din partea mea să mă exprim astfel și nici nu-mi stă în fire.

      Poate nu am înțeles eu bine - sau poate nu m-ai convins tu suficient. Lipsit de orice egocentrism, cred că a doua varianta e mai plauzibilă.

      Mă sfătuiești la un moment așa: "ai nevoie de a înțelege arta și de a nu confunda politica din spatele cuvintelor ce te depășesc..." Dacă nu aș fi binedispus (în general, nu neaparat acum) cred că m-ar fi scos din sărite o asemenea alăturare de cuvinte care nu are nici o noimă. Pe de o parte, stabilim că nu vorbim de politică aici (nu că m-ar depăși, dar pur și simplu nu o dezbat aici) iar pe de altă parte vii cu o asemenea frază alambicată: politica din spatele cuvintelor ce te depășesc...

      În fine ,tot soiul de oameni pe lumea asta. Dacă vrei să vezi care e mai depășit de cuvinte dintre noi doi, te provoc oricând, oriunde la un duel al cuvintelor...

      Dar sigur că, în spatele unui comentariu anonim, și a unor fraze fără sens, oricine poate fi super-erou...

      Mi-ar plăcea totuși să nu divagăm și să devenim parteneri conversaționali mai adânci, și nu mai evazivi...

      O duminică frumoasă!

      Ștergere
  5. Mă bucur să te găsesc aici, Alexandra.

    Mă bucur și mai tare că ți-a plăcut ce ai găsit aici.

    Robert

    RăspundețiȘtergere
  6. Norocul femeilor din Cluj este ca au barbati care sa le laude cu atata patos.Frumoase ziceri le-ai dedicat!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, Clujul are și bărbați-poeți, care închină imnuri frumoaselor femei din Cluj. Dar cum ar putea fi altfel, când ești înconjurat de asemenea făpturi? ;)

      Ștergere
  7. De-ar vedea toti frumosul, asa cum o faci tu, probabil am trai intr-o lume de poveste.
    Ca intotdeauna ma incanti cu scrierile tale. Merci mult!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Diana,

      Colțul de frumos trebuie creat câteodată, ca să evadăm din aberantul cotidian. Lumea cuvintelor poate fi o oază în alergătura de zi cu zi. Mă bucur că îți place acest text. Și că ai poposit azi aici.

      Ștergere
  8. De-ar vedea toti frumosul, asa cum o faci tu, probabil am trai intr-o lume de poveste.
    Ca intotdeauna ma incanti cu scrierile tale. Merci mult!

    RăspundețiȘtergere
  9. De-ar vedea toti doar frumosul, asa cum o faci tu, am trai intr-o lume de poveste.
    Ca intotdeauna, m-ai incantat si acum cu scrierea ta! Merci mult!

    RăspundețiȘtergere