joi, 16 august 2012

Eforturi pentru deconspirarea primilor îndrăgostiți




Îndrăgostiții îi recunosc tot mai rar, mai ales de când s-au strecurat în toate colțurile lumii grăbite, o lume în care oamenii se atașează repede de lucruri și obiecte care nu durează. În ceea ce mă privește nu pot decât să împrumut o sintagmă veche a americanilor: I dont like getting attached to things if I know they won’t last. Liniștea burgheză pe care unii oameni o caută este comparabilă celei în care se sting resturile de hârtie arsă de la toate cărțile motivaționale și de dezvoltare personală.

E dificil să găsești originalitate privind prin globul ocular uman. Tocmai de aceea găsesc extrem de atractivi îndrăgostiții de lume, de oameni, de frumos. Și mult mai folositori vremurilor acestora sărace spiritual. Cum să spun, mie mi-a povestit o fată mai demult că, după ce i-au ucis pe șamani, îndrăgostiții au încercat fără sorți de izbândă să regăsească modalități de a comunica măcar cu solnița ori cu un sul de hârtie creponată. Ba mai mult, tot ei au fost cei care s-au desprins definitiv atunci (din ce s-a aflat până azi) de toate sufletele rătăcite și plictisite groaznic printre lumile prinse între interstițiile șinelor de cale ferată, dar și dintre unghiile hamalilor exploatați în porturile asiatice. Îndrăgostiții nici măcar nu mai observă rutina sufletelor pierdute, nici nu le mai bagă în seamă, uneori le bruschează, le dau în cap cu tifla metaforelor pentru ca mai apoi să se împăuneze în fața lor ca niște hermafrodiți întoxicați cu tămâie anorganică. Mai există astăzi, așa circulă zvonul, câțiva urmași ai vechilor șamani, entități ce s-au angajat part-time în ferme de fluturi uriași, cărora li se scot culoarea și parfumul printr-un proces chimic revoltător, ca să fie ambalate și livrate parfumeriilor pariziene.

Nu știu ce să mai cred. Eu învățasem că de fapt șamanii  erau cei care ocroteau comunitățile de boli, că ei planau și aplanau conflicte, că se ocupau cu procurarea de bilete gratuite pentru a participa la concertele zeilor, că ei numărau clorofila, că hrăneau tuberculii cu saliva lor bogată în apă grea, că aduceau înapoi morții nehotărâți sau pe cei rătăciți, că momeau și atrăgeau duhurile rele cu incantații secrete și cu muzică jazz păstrată în apendicele lor pe care îl scoteau pe viu, fără anestezie, ca să-l ardă drept ofrandă. Tot fata asta mi-a dezvăluit că Orfeu a fost la origine primul șaman care a rupt tradiția. Care a trădat, plecând să recupereze sufletul unei femei ce a încălcat toate tabu-urile posibile – lucru des întâlnit la femeile îndrăgostite – compromițându-și astfel profesia. Astfel că, devastat până în măduva oaselor, Orfeu a lăsat deoparte învățătura șamanilor și-a inventat versificația dementă pe care o folosesc azi tinerii îndrăgostiți, atunci când își șoptesc cuvinte dulci, numai de ei știute. A dat, iată, naștere unei probleme cu care ne confruntăm  și azi.

Din păcate, în timp, îndrăgostiții adevărați au fost trecuți în umbră de falșii îndrăgostiți. Așa a apărut entertainment-ul ieftin. Mulți s-au dezgolit de conținut, au creat lire și coarde false din tot soiul de intestine haruspinice, care îmi declanșează și mie uneori o tristețe nefirească. De aceea încă pândesc să văd îndrăgostiți sinceri. Îndrăgostiți de oameni, de artă, de muzică, de rațiune sau de sens. Ieri am auzit ultima bârfă: că îndrăgostiții s-au coalizat în bresle specifice inventând comerțul cu iluzii de iubire. Co-merț, da. Co de la comunitate, comuniune, comunicare, comisură, corelație, colateral, cocos. Eu încă lucrez la descoperirea unei tehnici revoluționare care să mă ajute în descoperirea îndrăgostiților împrăștiați în lume. Practic, m-am gândit ca în loc de fardul de duzină, de crema de față, de rimel, parfum ori tatuaj, fiecare doritor să își creeze propriul tapet, un fel de facepaper specific. Să se acopere pe față, de pildă, cu un cer cu nori. Cu un zâmbet. Numai așa e posibil ca ei – îndrăgostiții desigur – să ne zâmbească înapoi preț de câteva secunde, pentru a fi deconspirați din prima.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu