luni, 13 august 2012

Îndemnuri neprimite ale puștiului care-a fost




Puștiule, să fii mereu atent și cu ochii-n patru, că ei te vor sufoca mereu cu idei, legi, cu reguli urâte. Fii atent pe unde pășești și pe unde trăiești, că ei te vor închide într-un soi de închisoare cumplită, și fi precaut ca nu cumva locul în care te afli să nu fie vreun ghetou care-ți ia tot ce ai tu mai bun pe lumea asta. Vor încerca să-ți pună o mască urâtă, care absoarbe energia din tine și ți-o vor lipi de chip, ca să devii unul și același lucru cu acea mască.

Ferește-te de rău, că ei deja sunt pe urmele tale, gata să te captureze cu vorbe frumoase și să te facă un om al societății. Nu-ți lăsa deoparte scutul primit la naștere, chiar dacă ei sunt gata să-ți vâre sub piele cele mai sofisticate otrăvuri, incertitudini și așteptări. Ei îți vor impregna câlcâiul lui Ahile cu sortimente dubioase de valori, gânduri, opinii și norme. Ține ochii larg deschiși, puștiule, că aici riști să-ți pierzi întreg sufletul și trupul. Dacă-i vei privi pe mulți în ochi ai să vezi că sunt doar niște clovni dresați să se facă de râs gratuit, puștiule... să nu care cumva să ajungi unul dintre ei.

Ascultă-ți inima și folosește-ți priceperea, fii atent că uneori cel din fața ta este dușmanul tău, pornit să-ți vâre pe gât toate ideologiile false ale societății. Puștiule, tu-ți alegi lumea în care vrei să trăiești. Învață pe cine să asculți, deosebește-i pe cei sinceri de cei care îți îndrugă neadevăruri 24 de ore pe zi, astupă-ți urechile dacă trebuie și ascultă doar sunetul adevărului din tine. Și fii grijuliu: să nu devii de pe o zi pe alta unul dintre cei cu viitorul perfect, programat, cu așa zisa carieră, cultură, familie, putere. Nu deveni prizonierul exemplar al propriei societăți. Din orice capcană în care ei te prind există o cale de ieșire, amintește-ți asta, puștiule. Viața nu înseamnă frica de a greși. Singura greșeală, puștiule, este atunci când nu-l poți percepe pe celălalt. În rest, nu există greșeli. În astfel de experiențe există doar joc, creativitate, acceptarea celorlalți așa cum sunt ei, acordarea la ceilalți, prezența ta ca spirit. Nu uita că ai acea sclipire în ochi încă, puștiule.





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu